Cookies help us delivering our services on https://deelnemers.klimmentegenms.nl. If you keep browsing this website, you are accepting our use of cookies for statisitic purpose and social network functionalities.

Close

4 230 €

raised so far. Fundraising target 3 500 €

120%

project
over

88

donations

Donate

Team page

Share this fundraising page

Project
Team
Donations
Blog
Comments

5 jaar na de diagnose……

Op 25 september jl. hief ik het glas; het is dan op de kop af 5 jaar na m’n diagnose. Nou niet echt iets om te vieren zou je denken. Maar toch: vieren dat het gaat zoals het gaat. Want het gaat goed! Natuurlijk heeft de MS invloed op m’n leven. Dat ondervind ik dagelijks; de ene dag wat meer dan de andere. Maar desondanks toch reden om er bij stil te staan en mezelf bevoorrecht te voelen. Als ik voor de komende 5 jaar voor een vergelijkbaar “verval” zou kunnen tekenen, dan doe ik dat direct. Helaas laat de MS zich (nog) niet leiden; het gaat z’n eigen weg. Volgt z’n eigen vernietigende pad……

Ook dit jaar hoop ik weer mee te doen met Klimmen tegen MS. Het wordt voor mij dan de 4dekeer dat ik deelneem. In 2016 liep ik mee in het Team Samen Sterker; een team dat bestaat uit deelnemers die allemaal MS hebben en enige vorm van ondersteuning nodig hebben.

Toen ik in 2013 de diagnose MS kreeg, stond mijn wereld op z’n kop. Mijn klachten ontwikkelde zich binnen een paar dagen tot nagenoeg volledige uitvalsverschijnselen rechts. Nog diezelfde week stond de diagnose vast: MS. Er volgde ruim een jaar van revalidatie. En goedbedoelde adviezen van artsen en MS- verpleegkundigen. “Ga niet over je grenzen heen” en “ Ga rouwen om de dingen waar je afscheid van moet nemen”. Maar waar liggen m’n grenzen dan? En waarvan moet ik afscheid nemen? Zolang ik nog aan het revalideren ben, is het daar te vroeg voor. “I’ll be back” werd m’n lijfspreuk.

Geleidelijk aan pakte ik m’n werk weer op. En met m’n loodzware MS-benen stapte ik weer op de fiets. Al snel merkte ik dat door het fietsen mijn benen beter aanvoelden. En al fietsend ging ik op zoek naar m’n grenzen. Want pas als je je grenzen kent, kun je ze ook bewaken. Inmiddels kan er een vinkje achter de Mont Ventoux, Alpe d’Huez en de Stelviopas.

Sinds ik de diagnose MS heb gekregen, ziet m’n leven er heel anders uit. Want joh, wat heeft het me veel gebracht. Ik heb geleerd om mijn energie te steken in dingen die écht belangrijk zijn in het leven. Want als je dan toch een energetische beperking hebt, dan moet je je energie wel zinnig benutten! En het nuttige met het aangename verenigen. Ik was al een liefhebber van fietsen en hardlopen, maar vanaf nu stelde ik doelen voor mezelf. M’n eerste loop was de Kikarun in 2014. “Wát ga je doen?” vroeg de revalidatiearts waar ik toen nog met regelmaat kwam. 

Ach, noem het eigenwijs. Het op mijn eigen wijze omgaan met mijn diagnose, heeft mij mede gebracht op het niveau waarop ik nu functioneer. Mede zeg ik, want ja, de MS laat mij gelukkig redelijk met rust en stelt mij nog in staat deze dingen te doen. Nog wel……

Of ik bang ben voor de toekomst, wordt me weleens gevraagd. Bang ben dat de MS weer zal toeslaan en mijn situatie zal verslechteren? Nee, niet echt. Statistisch gezien ben ik natuurlijk een kanshebber, dat staat buiten kijf. Maar zijn we dat niet allemaal? Er kan zomaar iets op je pad komen, waardoor je leven er van de ene op de andere dag heel anders uitziet. Dat niets vanzelfsprekend is, weten we natuurlijk allemaal. Maar sinds mijn diagnose ben ik me daar heel bewust van. Dus daar richt ik m’n leven ook op in. Ik heb prachtige baan in de gezondheidszorg en doe dat met veel plezier. 

In mijn verhaal heb ik het steeds over “ik” of “mijn”. Maar eigenlijk moet er staan “wij” en “onze”. Want MS heb je nooit alleen; ook het leven van mijn man is sinds mijn/ onze diagnose niet meer hetzelfde. 

Ik prijs me zeer gelukkig met hem. Hij ondersteunt me bij alles wat ik bedenk en stimuleert me soms om net nog een stapje verder te gaan. Samen bereiken we grote hoogten……Martin, dankjewel! X

In 2017 werden wij op de top van de Mont Ventoux onthaald door Esther en René. Dat was een hele emotionele en onvergetelijke ervaring. Afgelopen jaar besloot Esther op de valreep om zich in te schrijven en samen met mij die berg op te gaan; zó bijzonder om dit met elkaar te kunnen en mogen delen. En zo ontstond spontaan Team M- Es (Marja- Esther)

Ook dit jaar gáát Team M- Es er weer voor; dit jaar met 7 deelnemers en René als vrijwilliger! Trots verwelkomen we de "nieuwkomers" Nanda, Joyce, Hans en Leida. Met elkaar gaan we die berg op; ieder met z'n eigen doel en drijfveer.  En met elkaar zetten wij ons in voor een wereld zonder MS. Want MS moet gestopt worden!

Help jij mee dit doel te bereiken? Twijfel dan niet langer en doneer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

See all
 • 01/10/2018

  Marja Hartman

  Teamcaptain
  (Team creator)

 • 01/10/2018

  Martin Trommel

  Teamlid

 • 01/10/2018

  Esther Duineveld

  Teamlid

 • 11/10/2018

  Nanda Beentjes

  Teamlid

 • 02/03/2019

  Hans Chialastri

  Teamlid

 • 04/03/2019

  Leida Out

  Teamlid

 • 07/03/2019

  Joyce Numan

  Teamlid

See all

08/06/2019

Cora van Willenswaard

10 €

08/06/2019

Wouter Peters

15 €

Zet 'm op met jullie hele team!! You can do it!!

05/06/2019

Jacques Ursem

5 €

05/06/2019

Pierre de Vries

25 €

05/06/2019

Yvonne Harm

28 €

05/06/2019

Marja Hartman

100 €

Verkoop wijn en donatie! Dankjewel Louis, Harry, Huub, Christine, Anouk, Hetty en Clara!

05/06/2019

Hans Chialastri

44 €

4 x flessen wijn: bedankt Karen, Ronald, Monique en Betty!

05/06/2019

Nicolette Nicolette

20 €

Donatie via Goed voor Elkaar

05/06/2019

Dick en Jot van Zuidam-Lubberdink

5 €

03/06/2019

Nanda Beentjes

300 €

Verkoop flessen wijn en donaties
See all
See all